Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006

Ιστορία ΠΑΣΠ

Kατά την μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών της 3ης Σεπτέμβρη 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση μαζικού κινήματος φοιτητών με την ονομασία «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Αργότερα (1975) μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΑΣΠ).

Η αριστερή πολιτική που ακολούθησε με βάση τις αρχές της δημόσιας και δωρεάν παιδείας στα πλαίσια ενός δημοκρατικού πανεπιστημίου οδήγησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να την αποκαλεί «Αριστερά της Αριστεράς».

Οι ριζοσπαστικές και ουσιαστικές προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρησε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης.

Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο Νόμο Σουφλιά που προσπάθησε να ακυρώσει τις κατακτήσεις των φοιτητών και πρωταγωνίστησε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα.

Η ΠΑΣΠ συνεπής στις θέσεις της απέδειξε την πολιτική της αυτοτέλεια, όταν το 1995 αντιτάχθηκε στην "Βιβλιοκάρτα" αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη.

Αντιτάχθηκε και θα συνεχίσει να αντιτάσσεται σε ότι καταστρατηγεί τη δημόσια και δωρεάν παιδεία της οποίας η διεύρυνση αποτελεί σταθερή επιδίωξή μας.
Αγωνιζόμαστε για συμμετοχικές και συλλογικές διαδικασίες στα πλαίσια του φοιτητικοί κινήματος και επιδιώκουμε την ουσιαστική λειτουργία της ΕΦΕΕ.

Δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς αγώνα,

Δεν υπάρχει αγώνας χωρίς πίστη,

χωρίς πολιτική και ηθική συνέπεια,

χωρίς κόστος και χωρίς αρχές