Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006

ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η Π.Α.Σ.Π. πιστεύει σ’ ένα μαζικό , διεκδικητικό , προοδευτικό φοιτητικό κίνημα ικανό να προασπίσει τα φοιτητικά κεκτημένα αλλά και να προωθήσει ρηξικέλευθες πολιτικές . Επιπλέον όμως επειδή ακριβώς είμαστε και συνδικαλιστική παράταξή , για μας ένας πολύ σημαντικός τομέας δράσης είναι και τα όργανα συνδιοίκησης.

Με βάση τον νόμο πλαίσιο του ’82 που αφορά στη διοίκηση του πανεπιστημίου, οι φοιτητές μέσω του φοιτητικού συλλόγου και των παρατάξεων έχουν δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στα όργανα συνδιοίκησης όλων των βαθμίδων , από τους τομείς έως την σύγκλητο.
Για μας η συμμέτοχη στη συνδιοίκηση έχει σημαντικότατο ρόλο στο πλαίσιο της δράσης μας και αυτό γιατί πάντα υποστηρίζαμε την ενεργό συμμετοχή στη διοίκηση και ακόμη απαιτούμε την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής μας σ’ αυτά .


Πιστεύουμε πως μέσα από τα όργανα αυτά οι φοιτητές μπορούν να ελέγξουν σε κάποιο βαθμό τις αυθαιρεσίες του καθηγητικού κατεστημένου και όπου μπορούν να σπάνε το απόστημα αυτό .

Επιπλέον θεωρούμε πως είναι ένας χώρος που συμμετέχουμε με συνέπεια και σοβαρότητα , καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την βελτίωση του πανεπιστημίου και την προάσπιση και διεύρυνση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στους μαζικούς χώρους των γενικών συνελεύσεων , στη συνδιοίκηση, σ’ όλους μας τους αγώνες , με υπευθυνότητα , σοβαρότητα και με πίστη στις θέσεις και τις απόψεις μας .

Ως συνδικαλιστική παράταξη αγωνιζόμαστε για το πανεπιστήμιο του σήμερα με στόχο την κοινωνία του αύριο . Είμαστε μια παράταξη με στόχο την κοινωνία, οι απόψεις μας δεν τελειώνουν στην εκπαίδευση , αρχίζουν όμως από αυτή διότι για μας η παιδεία αποτελεί τη θεμέλιο λίθο της κοινωνίας , της δημοκρατίας και της ισότητας . Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ισοτιμίας , ισονομίας και αλληλεγγύης .

Για μια κοινωνία των ίσων δικαιωμάτων σε εκπαίδευση και εργασία , ενάντια στο ρατσισμό , για οικονομική και πολιτική δημοκρατία , για την εδραίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους με σεβασμό στην ανθρώπινη εργασία , για ένα κόσμο ειρήνης και συνεννόησης μακριά από ιμπεριαλιστικές λογικές . Θέλουμε έναν κόσμο και όχι τρεις .

Οι παραπάνω πολιτικές μας θέσεις είναι καθ’ όλα δεσμευτικές για μας και οποιαδήποτε πολιτική και συνδικαλιστική μας δράση διέπεται από αυτές . Ως προοδευτική παράταξη όμως αν αντιληφθούμε ότι οι κοινωνικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί μη κατευθυνόμενες φυσικά από κέντρα εξουσίας , είναι μακριά από τις προτάσεις μας, δεσμευόμαστε να επανεξετάσουμε τις θέσεις αυτές χρησιμοποιώντας τα ιδεολογικά μας εργαλεία. Αυτό φυσικά θα το κάνουμε όχι γιατί ασπαζόμαστε οπορτουνιστικές λογικές αλλά γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τον προοδευτισμό .