Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον τομέα της εργασίας και στην ίδια την κοινωνία λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστήμης , η συνεχής εκπαίδευση και πρόσβαση στη γνώση αποτελούν τελικά το διαβατήριο μιας χώρας στην ανάπτυξη .

Κάτω από αυτή την λογική αλλά και την άποψη ότι η εκπαίδευση και η καλλιέργεια του ανθρώπου δεν έχει τέλος καθώς και ότι το δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση είναι καθολικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες και φυσικά τις κοινωνικές τάξεις , η Π.Α.Σ.Π. στηρίζει την ίδρυση των Ινστιτούτων Δια Βίου Εκπαίδευσης (Ι.Δ.Β.Ε.) κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις .

Πιστεύουμε στην ίδρυση των Ι.Δ.Β.Ε. κάτω από την αιγίδα των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Τα ινστιτούτα αυτά θα έχουν χαρακτήρα επιμόρφωσης κυρίως εργατικού δυναμικού. Η φοίτηση σ’ αυτά θα διαρκεί το μέγιστο τρία έως τέσσερα εξάμηνα και η φοίτηση θα γίνεται δωρεάν . Στη λογική της δωρεάν παιδείας δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή διδάκτρων στους παρακολουθούντες τα μαθήματα .

Σε ένα πλαίσιο ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής στηρίζουμε τη θέση που θέλει «ευπαθείς» κοινωνικά ομάδες να έχουν τον πρώτο λόγο για φοίτηση στα Ι.Δ.Β.Ε. όπως οι πρόσφατα απολυμένοι , ανειδίκευτοι εργάτες , χρόνια άνεργοι , ανύπαντρες μητέρες κ.τ.λ. .
Αντιμετωπίζουμε τα Ι.Δ.Β.Ε. στο πλαίσιο μιας γενικότερης προοδευτικής πολιτικής η οποία θέλει την παιδεία και την γνώση να είναι θεμέλια μιας υγιούς κοινωνίας και ενός σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος .

Γι ‘αυτό δεν μπορούμε να αρνηθούμε σε κανένα το δικαίωμα της περαιτέρω εκπαίδευσης , γιατί για μας η παιδεία δεν πρέπει να περιχαρακώνεται στον άξονα του κεντρικού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά να διαχέεται μέσα στην κοινωνία .

Θα αντιμετωπίζουμε πάντα θετικά προτάσεις που θα δίνουν ερέθισμα για διάλογο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανοίγματος του εκπαιδευτικού συστήματος στην κοινωνία.