Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006

Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
(Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης)

Πριν λίγο καιρό κατατέθηκε από την κυβέρνηση και υπερψηφίστηκε , επί της αρχής και από το Π.Α.ΣΟ.Κ. το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α. και την αντικατάσταση αυτού από έναν νέο οργανισμό με την ονομασία Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. .

Ο νέος αυτός οργανισμός θα έχει ως στόχο την αναγνώριση τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια και ιδρύματα ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης της αλλοδαπής . Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α. έπρεπε να καταργηθεί ως απαρχαιωμένος , βραδύς και υπερβολικά γραφειοκρατικός οργανισμός και να αντικατασταθεί από έναν ταχύτερο , ευέλικτο και κυρίως αξιόπιστο οργανισμό .

Θέση μας είναι ότι ο θεσμός του Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ήταν ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ευέλικτος , πιστεύουμε όμως πως με τον νέο πια νόμο τα παραπάνω είναι απλά προσχήματα. Για ποια ευελιξία μιλά η κυβέρνηση ; Μήπως εννοεί τον πλήρη και άκριτο συντονισμό με της επιταγές της Μπολόνια ; Έτσι φαίνεται αφού βάσει του νέου νόμου εισάγεται ο θεσμός των διδακτικών μονάδων , εν ολίγης ένας φοιτητής του εξωτερικού θα μπορεί να εξισώνει το τριετές πτυχίο του (180 μονάδες) με το αντίστοιχο ελληνικό τετραετές (240 μονάδες) με την δυνατότητα προσθήκης 60 μονάδων όχι από το Master αλλά και από ένα Κ.Ε.Σ. ή Ι.Ε.Κ..

Με τον νέο νόμο δηλαδή όχι απλά αναγνωρίζεται το Bachelor ως τίτλος σπουδών ισάξιος του πτυχίου αλλά επισημοποιείται τελικά και η λειτουργία των ιδιωτικών Κ.Ε.Σ. αφού δύνανται πια να δίνουν «πτυχία» έστω και με αυτόν τον τρόπο . Αυτή η εξέλιξη είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών της κυβέρνησης που είχε ξεκινήσει με την αναγνώριση των Κ.Ε.Σ. από τον κ. Χατζηδάκη στην ευρωβουλή .

Η προσπάθεια όμως αυτή δυστυχώς βάζει την ιδιωτική εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο από το παράθυρο καταπατώντας το πνεύμα του ελληνικού συντάγματος και ανοίγει πια τον δρόμο και για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων .

Η εξίσωση των πτυχίων τριετούς φοίτησης με αυτών τετραετούς και πενταετούς υποβαθμίζει τις σπουδές μας και υποδαυλίζει τις προσπάθειες μας στο ελληνικό πανεπιστήμιο . Μήπως τελικά η κυβέρνηση εννοεί την ευελιξία της ελεύθερης αγοράς; Επιπλέον το επιχείρημα της αξιοπιστίας του νέου οργανισμού που προβάλλει η κυβέρνηση είναι τελικά ένα σαθρό επιχείρημα , αφού από το νόμο προβλέπεται πως το αρμόδιο εικοσαμελές διοικητικό συμβούλιο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. καθώς και ο Πρόεδρός του θα διορίζονται απευθείας από τον εκάστοτε υπουργό παιδείας . Έτσι αντιλαμβάνεται η Δεξιά την αξιοπιστία και αξιοκρατία άραγε ;
Η Π.Α.Σ.Π. πιστεύει πως ο νέος νόμος αποτελεί ευθεία προσβολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς και της αξιοπιστίας του Κράτους . Πιστεύουμε πως στρώνεται έντεχνα ο δρόμος για το σπάσιμο του κύκλου σπουδών και στην Ελλάδα καθώς και για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων .

Ζητούμε την αντικατάσταση του Νόμου και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συντηρητικές λογικές της Ν.Δ. και της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. .