Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Βασική θέση της Π.Α.Σ.Π. είναι ότι στο ξεκίνημα του νέου αιώνα η γνώση αποτελεί την κινητήρια δύναμη μιας καλώς εννοούμενης σύγχρονης κοινωνίας.

Η παιδεία αποτελεί σήμερα τον βασικό φορέα οικονομικής , πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η διάδοση της γνώσης είναι το διαβατήριο προς την ευημερία μιας κοινωνίας , με αποτέλεσμα ένα σύγχρονο κράτος και ένα σύγχρονο Δημοκρατικό πολίτευμα να στηρίζεται τελικά στο επίπεδο μόρφωσης του λαού.

Η θεωρητική μας προσέγγιση για το πως αντιμετωπίζουμε την γνώση απορρέει από τις βασικές μας αρχές , η παιδεία αποτελούσε ανέκαθεν για μας και πόσο μάλλον σήμερα στην εποχή της πληροφορίας, το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να προσφέρεται από το κράτος δωρεάν.

Για μας το ελεύθερο και χωρίς περιορισμούς δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό Δημοκρατίας , Ισότητας , και Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Δεν αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση ως προϊόν που λειτουργεί στα πλαίσια του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς.

Δεν θα ανεχτούμε καμία εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου , ντόπιου ή ξένου στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο πρόγραμμα σπουδών των πανεπιστημίων .

Δεν θα επιτρέψουμε την αναπαραγωγή των ταξικών φραγμών στο χώρο του πανεπιστημίου , καθώς και την δημιουργία φοιτητών και συνεπώς εργαζομένων πολλαπλών ταχυτήτων , δεν ασπαζόμαστε λογικές εκπαίδευσης που παράγουν αναλώσιμο και απολύτως εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Για την Π.Α.Σ.Π. η κατάργηση του Ενιαίου Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το άνοιγμα αυτής στη ιδιωτική αγορά όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά θα το εντείνει σε συνδυασμό και με την ήδη εντέχνως υποκινούμενη υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων .

Πιστεύουμε πως η τωρινή απογοητευτική κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι τυχαία , αλλά είναι προϊόν συγκεκριμένης νεοφιλεύθερης πολιτικής που σαν σκοπό έχει την υποβάθμιση του συστήματος και την έλευση εν συνεχεία του ιδιωτικού πανεπιστημίου ως μοναδική λύση.

Τελικός πολιτικός και κοινωνικός μας στόχος είναι η προάσπιση και επέκταση του Ενιαίου Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σ’αυτό είμαστε αδιαπραγμάτευτοι .

Όλοι μας οι αγώνες γίνονται κάτω από το πρίσμα της ενίσχυσης και της ανάπτυξης του δημοσίου πανεπιστημίου , της εξασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης και της βελτιστοποίησης της λειτουργίας του , με σκοπό την παραγωγή ολοκληρωμένων επιστημόνων , την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και φυσικά την μέγιστη δυνατή κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για τριτοβάθμια εκπαίδευση .

Μέσα από το μαζικό φοιτητικό κίνημα καθώς και μέσω των οργάνων συνδιοίκησης παλεύουμε καθημερινά για ένα σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο πλήρως χρηματοδοτούμενο από κρατικούς πόρους και απορρίπτουμε κάθε ημμίμετρη λύση ιδιωτικής ή οποιουδήποτε άλλου μορφώματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.