Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Με τον όρο φοιτητική μέριμνα εννοούμε όλες εκείνες τις λειτουργίες και τα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής και στη διαβίωσης των φοιτητών εκείνων κυρίως που σπουδάζουν μακριά από το τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Είναι ένα ζήτημα για μας που διαμορφώνει καθοριστικό ρόλο στην ορθότερη και πιο ολοκληρωμένη λειτουργία των σύγχρονων ιδρυμάτων. Σε συνάρτηση και με την δυσκολία της μέσης ελληνικής οικογένειας να συντηρεί ένα δεύτερο σπίτι (στην καλύτερη περίπτωση εάν ο φοιτητής στην οικογένεια είναι ένας) λόγω της γενικότερης σημερινής οικονομικής κατάστασης των μεσαίων και χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων , το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας αποκτά για μας ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ο πρώτος τομέας της φοιτητικής μέριμνας είναι η στέγαση των φοιτητών , ένας τομέας που δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση σήμερα. Σε πάρα πολλά πανεπιστήμια της χώρας απουσιάζουν παντελώς έστω και οι στοιχειώδεις υποδομές εστιών, και σε ακόμη περισσότερα οι ήδη υπάρχουσες είναι εξαιρετικά μικρές ή και απαρχαιωμένες με βασικές ελλείψεις όπως αυτές της επαρκούς θέρμανσης των δωματίων. Επιπλέον αν και οι εστίες καλύπτουν ένα αριθμό φοιτητών η ποιότητα της παρεχόμενης στέγασης είναι τουλάχιστον κάτω του επιτρεπτού μέσου όρου του επιπέδου της ανθρώπινης διαβίωσης και έτσι έρχονται και σε αντίθεση με το υπέρογκο αναφορικά με την ποιότητα τους ποσό που καλείται το πανεπιστήμιο να πληρώνει κάθε μήνα . Όλα αυτά τα γεγονότα δεν μπορούν παρά να μας προβληματίζουν .

Θέση της Π.Α.Σ.Π. είναι ότι στο πλαίσιο της Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας η κρατική παρέμβαση σ’ αυτόν τον τομέα θα πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση ανέγερσης εστιών ικανών να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές .

Δεν πιστεύουμε στις ημίμετρες λύσεις επιδότησης ενοικίου παρ ’ όλα αυτά βέβαια αναγνωρίζουμε την χρησιμότητα του σχεδίου αυτού μόνο όμως ως μεταβατικού σταδίου έως ότου ανεγερθούν νέες εστίες . Φυσικά για μας δεν είναι μόνο η ποσότητα καθοριστικός παράγοντας για την στέγαση αλλά και η ποιότητα αυτής .

Απαιτούμε εστίες με υψηλές προδιαγραφές διαβίωσης που θα παρέχουν όλες τις ανέσεις στους οικότροφους φοιτητές . Δεν ζητάμε χώρους «μπουντρούμια» αλλά χώρους πραγματικής φιλοξενίας των φοιτητών . Στους άξονες των αρχών μας προσβλέπουμε και αγωνιζόμαστε για διεύρυνση της φοιτητικής μέριμνας και αναβάθμιση της ποιότητας της .

Απαιτούμε από το πανεπιστήμιο και το κεντρικό κράτος την ανέγερση εστιών σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας . Παλεύουμε για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία .

Ο επόμενος και εξίσου σημαντικός τομέας της φοιτητικής μέριμνας είναι αυτός της σίτισης .Για μας στο σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αυτονόητο το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση . Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Στα ελληνικά πανεπιστήμια η σίτιση δεν παρέχεται καθολικά δωρεάν . Είναι πολλά τα ιδρύματα εκείνα που αναγκάζουν τους φοιτητές να αγοράζουν το φαγητό της λέσχης . Επιπροσθέτως η ποιότητα του φαγητού είναι αν όχι κατώτατη , στις περισσότερες περιπτώσεις κατώτερη .

Στο σημείο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η εξήγηση του νέου καθεστώτος λειτουργίας των λεσχών . Με νόμο της κυβέρνησης της Ν. Δ. την λειτουργία των εστιών δεν την αναλαμβάνει το Ε.Ι.Ν. (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) όπως γινόταν μέχρι τώρα άλλα θα προκυρήσσεται μειοδοτικός διαγωνισμός . Με αυτό τον τρόπο όμως ανοίγει ο δρόμος για την καθολική ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής λέσχης κάτι που δεν μπορεί να μας βρει σε κανένα σημείο σύμφωνους .

Θεωρούμε πως ο νέος νόμος είναι μια κατά μέτωπον επίθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης κατά του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Π.Α.Σ.Π. υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ε.Ι.Ν. έστω και με αυτό τον τρόπο να αναλάβει την διαχείριση της φοιτητικής λέσχης , πλην όμως απαιτούμε συγχρόνως από αυτό την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης σίτισης .

Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι θέση μας για την διαχείριση της φοιτητικής μέριμνας είναι ότι αυτή θα ήταν καλλίτερο να περάσει στη διοίκηση του πανεπιστημίου στα πλαίσια της διοικητικής του αυτοτέλειας που προτείνουμε.

Η Π.Α.Σ.Π. κρίνει μια τέτοια εξέλιξη σε συνάρτηση και με την αξιολόγηση ως ένα θετικό βήμα που δύναται να δώσει την απαραίτητη και πολυαναμενόμενη ώθηση στο ελληνικό πανεπιστήμιο .

Υποστηρίζουμε την διοικητική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων διότι θεωρούμε πως οι άνθρωποι που εργάζονται και παράγουν γνώση μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να αντιμετωπίσουν και τα ζητήματα που αφορούν το ίδρυμα.